Eieren en kippen

Vandaag op zoektocht geweest. Hoe zorgen voor eigen bio-eitjes rekening houdende met bio, het welzijn van de dieren en de bestaande siertuin? Bio-eitjes kan je zowieso niet hebben als je de kippen geen biovoer geeft. Het is ons alleszins gelukt om een handelaar te vinden die 100% biokippenvoer verkoopt. ­čÖé┬áVerder willen we dat deze kippen vrij kunnen loslopen in de tuin, eitjes leggen, niet gaan vliegen, de siertuin niet omploegen en natuurlijk niet opgegeten worden door de katten.
Wat het wegvliegen betreft zijn er een aantal methodes om dit te voorkomen:
– kortwieken : hierbij worden de vleugels geknipt van 1 vleugel, zodat de kippen niet meer kunnen vliegen (dit is vergelijkbaar met het knippen van nagels en hiermee doe je het dier dus geen pijn) Het moet echter regelmatig herhaald worden
– leewieken : hierbij worden de middenhandsbeentjes geamputeerd. Voor mij dus geen optie
– soorten die niet kunnen vliegen: ja, ja die bestaan ook, maar daar heb je natuurlijk minder en kleinere eitjes van => geen probleem: de aanschaf is voor mij vooral voor het reduceren van het keukenafval => het grootste deel gaat naar de composthoop, maar een deel belandt toch nog in de groene container en dit kunnen we binnenkort misschien vermijden ­čÖé
Ik hou jullie op de hoogte.
Voor wie meer info wenst ivm het houden van kippen: deze brochure van ovam geeft heel veel informatie:

Wat je moet weten alvorens je kippen houdt

Share

Laat een reactie achter