Ratten: nut en vijanden

Onlangs vroeg iemand mij hoe je ratten op een ecologische manier kan bestrijden. Ratten kunnen al snel een pest worden wegens hun snelle voortplantingscyclus. Draagtijd van 21 tot 23 dagen waarbij het wijfje 7 tot 12 jongen per worp kan krijgen. Het vrouwtje kan elke 4 tot 6 weken gedekt worden. De jongen zelf zijn geslachtsrijp na 6 weken. Binnen de kortste keren kan je dus met een massa ratten zitten.

Dit is wat velt zegt als acties die je kan nemen om ratten te voorkomen

“Preventieve maatregelen

Katten en heel wat honden (Fox Terriƫr) jagen graag op ratten.
Breng tuinafval en keukenafval naar de composthoop. Op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees want dat trekt net muizen en ratten aan.
Sluit voedselvoorraden en bewaarplaatsen van groenten goed af.
Hang nestkastjes op voor roofvogels zoals torenvalken en uilen (landelijk gebied). Dat zijn de natuurlijke vijanden van ratten. Zij houden de rattenpopulatie mee onder controle.”

http://www.ecologischlogisch.be/
“Je kan muizen en woelratten ook via alternatieve methoden bestrijden. Half in de grond ingegraven flessen maken een vervelende fluittoon waar muizen niet van houden. Met de bladeren van de vlierstruiken of brandnetels kun je gier maken. Giet de gier onverdund in de gangen. De geur verjaagt muizen en woelratten.

Een vlierhaag vormt een dicht en warrig wortelstelsel. Dat bemoeilijkt voor woelratten de toegang tot de fruit- of moestuin.”

Maar wat eet zo’n rat nu?
Hij leeft onder andere van graan, zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogeleieren en aas,
Dus ja, we hebben nog een vijand van de slakken gevonden, maar als ik kan kiezen, kies ik toch liever voor de slak.

Wat ik hieruit geleerd heb?
Wie een tuin heeft die uitkijkt op landbouwgrond of bos, kan best een vlierhaag planten en nestkastjes hangen voor de natuurlijke vijand.
Katten houden van ratten, maar ratten niet van katten. Dus ben ik safe met mijn spinners met hoge aaibaarheidsfactor.
Geen gekookt eten op de composthoop doen (deed ik al niet en nu gaat het naar de kippen -> evenwel moet tegen ’s avonds alles op zijn, anders wordt het verwijderd en alsnog bij het algemeen afval gegooid.
Ik zou zeggen: succes met deze tips en als het niet lukt, toch niet te lang wachten om de gemeente te verwittigen, want 2000 ratjes op een jaar, wil je echt niet in de tuin …

Share

Laat een reactie achter