Schijn bedriegt

Als overblijfsel van mijn bloemenweide heb ik Gewoon Duizendblad (de witte bloem op de foto) overgehouden. Een plant die ook voorkomt in onze Belgische natuur. Je ziet hem soms langs de bermen. Wat me dit jaar vooral opviel is dat hij veelvuldig bezocht werd met een specifieke soort bijen. Tijd dus om deze eens vast te leggen op foto en op zoektocht te gaan. En wat blijkt, het gaat hier zelfs niet om een bij, maar om een soort bijvlieg. Dit blijken zweefvliegen te zijn. En ik die dacht dat het ging om een soort solitaire bij. Maar mijn verwondering werd des te groter toen ik (nieusgierig zoals ik ben) ontdekte wat de rol van zweefvliegen is. Niet alleen zorgen ze voor de bestuiving van sommige bloemen- en plantensoorten, maar hun larven eten – afhankelijk van de soort – van bladluizen, afval of bacterieën uit vervuild water, waardoor ze het water reinigen. Heel nuttige diertjes dus. En ik ben blij dat ik door mijn aanplanting weer mijn steentje bijgedragen heb aan de natuur. Mijn rozen die in hetzelfde perkje gepland zijn zullen dus minder last hebben van bladluizen dankzij deze bijvliegen en de lieveheersbeestjes. Prachtig evenwicht toch zonder enige vorm van pesticiden.
Een andere bezoeker die mijn aandacht trok in de tuin was een insekt van zo’n 4 à 5 cm groot. Ik kan je verzekeren, als die rondvliegt, dan kan je er moeilijk naast kijken. Hier gaat het vermoedelijk om een reuzenhoutwesp.
Fier ben ik alweer op mijn eigen kleine ecosysteem.

Bezoekers in de tuin

Share

Laat een reactie achter