Compost

Ondanks het miezerige weer, ben ik vandaag toch actief geweest in de tuin 🙂 Het compostvat diende eens omgekeerd te worden om nog betere compost te verkrijgen. Hieronder zie je alvast een foto van hoe de compost eruit zag na het weghalen van het vat. Ik ben alvast al tevreden met het voorlopige resultaat.  De compost krioelde van leven: slakken (de opruimers van de tuin), mieren, duizendpoten, pissebeden (doodgravers),… Grote afwezige: wormen 🙁

Mieren in de composthoop en het ontbreken van wormen geven aan dat hij te droog staat. Ik zal hem regelmatiger moeten bevochtigen dus. Dit heb ik nu wel gedaan tussen elke laag  die ik omgezet heb.

Mieren zijn afvalverwerkers en doden een heleboel schadelijke insecten. Door het graven van gangen, zorgen ze voor een betere drainage van de grond. Ze zorgen ook voor de voortplanting van bepaalde planten die zich voortplanten met behulp van “mierenbroodjes”

Duizendpoten eten slakken, wormen, pissebedden en spinnen.

Pissebedden zijn nuttiger voor mijn composthoop: ze recycleren plantaardig materiaal (rottend hout en bladeren) en zetten ze om in voedingsstoffen voor de bodem. Hierdoor dragen ze bij aan de koolstof- en stikstofkringloop. Wanneer er niet voldoende dood materiaal aanwezig is, eten ze ook wortels van levende planten. Dit is echter geen probleem in een composthoop 😉

Inhoud compostvat

Gelukkig heb ik nu een grotere composthoop gemaakt. Een laagje compost van het compostvat afgewisseld met een laagje gras en een laag verhakseld hout. Vermits deze composthoop nu rechtstreeks op de aarde gemaakt is, kunnen de regenwormen er gemakkelijker in. Ook wordt de composthoop nu ook regelmatig beregend.

Ik zal er nu enkel voor moeten zorgen dat de hoop voldoende verlucht wordt. Vermits er houten takjes inzitten, zit er zowieso al behoorlijk wat lucht in, maar toch zal hij nog moeten omgezet worden op regelmatige tijdstippen om goede compost te verkrijgen.

composthoop

Share

Laat een reactie achter