Voedselverspilling: sla

tupperwaredoosjeStart-to-eco is ook proberen voedselverspilling tegen te gaan. Een van de groenten waarvan er behoorlijk wat weggegooid wordt is sla. Het makkelijkste te bewaren is een krop sla. Die kan je langer bewaren in een plastiek zakje waarin in je een knoop maakt of tupperware heeft hiervoor ook een handig doosje. En ja, ik dus ook. Het is wel plastiek, maar het gaat enorm lang mee en ik moet daardoor minder voedsel weggooien. De krop wordt omgekeerd in het doosje gelegd op het roostertje in de kom, zodat de krop niet in aanraking komt met het vocht dat onder het roostertje zit. Op deze manier bewaar ik mijn krop sla enkele weken in de koelkast. Ik gebruik er af een toe blaadjes van, maar de rest blijft in het doosje.
Als je te veel sla hebt door het tegelijkertijd oogstklaar zijn van de sla, dan kan je er ook een lekkere slasoep van maken: (Dit kan ook met restjes sla uit een pakje)

Slasoep

35g boter
35g bloem of tarwemeel
1l bouilon
melk
citroensap
peterselie
Vulsel naar keuze: (hieronder de verschillende mogelijkheden)
Balletjes van 50g gehakt
Broodcroutons
50g kaas in blokjes
Blokjes tahoe
Ontbijtspek

Recept

De boter smelten, alle bloem (meel)tegelijk toevoegen. Roeren tot een samenhangende massa (roux) is verkregen.
Deze even doorwarmen, zonder dat de kleur verandert.
1/4 de deel van de bouilon toevoegen, stevig roerend aan de kook laten komen. De gladde massa roerend verder verdunnen en 2 min. laten doorkoken.
De soep afmaken met melk, enkele druppels citroensap en kleingesneden peterselie.
De sla wassen, laten uitlekken, kleinsnijden en 2 min laten meewarmen
(er kan ook 25 g uitgebakken ontbijtspek aan toegevoegd worden)

Uit: “Het nieuwe kookboek” H.H.F. Henderson, H.Toors, I.J. Ebbelink-Bosch, S.E. Rijks
ISBN 90-215-2219-5
Uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers Utrecht/Antwerpen

Share
Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *