Bladluizen

Onlangs kreeg ik de vraag naar hoe bestrijden van bladluizen. Ideaal voer voor mijn toch zo nieuws-/leergierige brein. Ik wist zelf al een aantal dingen, maar gelukkig zijn er nog andere plaatsen waar ik meer informatie kan vinden.
Bladluizen zuigen de voedingsstoffen en sappen van planten naarbinnen.Vandaar dat je planten verzwakken bij een bladluizenplaag. Dat de natuur fantastisch ineen zit, blijkt uit het volgende. Ze scheiden een zoete stof uit, honingdauw. Mieren, bijen en wespen zijn verzot op het zoete goedje. De mieren melken dan ook de bladluizen en in ruil daarvan geven ze hen bescherming. Zo zag ik enkele maanden geleden, toen ik een lieveheersbeestje op mijn rabarber zette, hoe er onmiddellijk een mier aankwam om het lieverheersbeestje van het blad te duwen. 🙂
Naast lieveheersbeestjes en oorwormen, hebben ook sluipwespen en hun larven bladluizen op het menu.
Bladluizen vermijden kan je door een aantal bladluiswerende planten te zetten in de buurt van bladluisgevoelige planten. Zoals bv lavendel in de buurt van rozen zetten.
Koud water op de bladluizen spuiten blijkt ook een goed biologisch en zelfs ecologisch middel. Dit moet je wel enkele keren herhalen. De bladluizen houden niet van de koude en verhuizen 🙂
Voor mensen met minder geduld. Die kunnen aan het water een paar druppeltjes afwasproduct toevoegen. Als je dan een biologisch afwasproduct neemt valt de impact op de natuur best wel mee 🙂

Share

Laat een reactie achter