Een middagje beheersteam

Le moment suprëme. En daar was het dan, dat spannnd moment. Ik was een uur later en dus moest ik mij nog een weg zoeken naar de locatie waar de anderen waren. Had ik geluk, ik was net op tijd voor een hapje en drankje. Wat een verwelkoming! En daarna kon voor mij de echte wandeling beginnen. We leerden dat er vroeger bomen werden weggehaald uit het bos om de heide te herstellen en voor meer biodiversiteit te zorgen. Roofvogels bv hebben een grotere vlakte nodig om op te kunnen jagen. Bloemenweides en poelen zijn interessant voor libellen en om ervoor te zorgen dat er meer plaats is voor de dopheide om terug te komen dienen plaatsen ontdaan te worden van bramen en varens.
We zagen ook een aantal plaatsen waar herstellingen nodig zijn van brugjes of hekken.
Na een tijdje wandelen kwam dan het summum: een ontmoeting met de kudde galloway runderen. Zij ondersteunen het beheer door hun begrazing. Hierdoor zorgenze ervoor dat er plaats is voor nieuwe beplanting die terug komt. In de schemering kwamen we terug toe aan de parking. Voldaan bedenk ik mij hoe prachtig het wel niet is dat ik binnenkort kan meewerken aan het behoud/terugkeren van de biodiversiteit. Weliswaar kleinschalig, maar het is meer dan wat ik vroeger kon doen. Weer een stapje vooruit in mijn bijdrage aan een betere wereld.

heidebos

Share

Laat een reactie achter