Merry Christmas

Thuis, vakantie, Kerst op komst, niets hield me dus tegen om de boodschappen met de fiets te doen. Rugzak op de rug en boodschappentassen aan de fiets, een opplooibare tas in mijn rugzak, en mijn belegbakjes in een herbruikbare isolatiezak, muts, sjaal en handschoenen … off I go. Veel mensen bij bakker en slager door de feestdagen. Ik kijk rond en zie weer die overvloed, een overvloed die we in deze westerse maatschappij zo gewoon zijn dat we er niet bij stilstaan dat het bij vele mensen op de wereld heel wat minder is. Hoeveel van dit eten zal weer weggegooid worden? Ik probeer er niet te veel bij stil te staan en mij te focussen op mijn invloed op de wereld. Ik wens iedereen bekend en onbekend fijne feesten toe. Als ik buitenkom bij de slager komt er net een ouder koppel toe met de fiets. De vrouw gaat binnen en ik begin een gesprek met de man die het duidelijk aangenaam vindt om zijn verhaal te doen. Als de dame weer buitenkomt wil ze haar spullen in de draagtassen doen en vraagt ze mijn hulp. Met veel plezier help ik haar, want dat is toch waar het leven om draait: er zijn voor elkaar? Ze zegt dat weinig mensen dit nog willen doen: iemand helpen. Ik fiets naar huis en bedenk mij dat dit me met de paplepel is ingegeven. Mijn ouders waren altijd heel sociaal en stonden steeds klaar om anderen te helpen. Veel hadden we niet, maar de kinderen kwamen steeds op de eerste plaats. Wat waren we steeds blij als we naar een speelgoedwinkel konden en het speelgoed eens konden vasthouden. Ik ben hen dankbaar omdat ze mij geleerd hebben wat ├ęcht belangrijk is. Niet al het materiele in de wereld maar al het andere. Lukt het mij dan om alles te doen zoals ik zou willen? Neen, ik ben ook maar mens, deel van de moderne maatschappij waarin je zonder dat je het beseft geleefd wordt. Maar ik ben blij met elke stap die ik onderneem. Telkens heb ik de keuze en het is altijd een kleine overwinning als ik de juiste beslissing neem.
Ik wens jullie allemaal een vreugdevolle avond toe en onthoudt: niet het chique eten of dure cadeaus tellen, maar het samenzijn en de warmte die je aan je omgeving geeft.

Share

Laat een reactie achter