De goede voornemens zijn gestart

Kerstvakantie en tieners die graag shoppen (in tegenstelling tot de moeder) dat kan alleen onder mijn voorwaarden -> dat een bezoek aan een grootstad dient te gebeuren met behulp van het openbaar vervoer.
En wat een aangename belevenis was dat toch! Op wandelafstand van onze woonplek is de bushalte. De bus die we wensten nemen had vertraging en dus konden we in het zonnetje een babbeltje slaan met een onbekende. Op de bus zelf kwamen we oude bekenden tegen. Jammer genoeg hadden we net de aansluiting op de trein gemist maar de volgende trein was er al een half uurtje later. Tijd dus voor een snel hapje en drankje terwijl we op de trein aan het wachten waren. Er werd aangekondigd dat je ver genoeg van de rand van het perron moest gaan staan omdat er een doorgaande trein moest voorbij rijden. Tijd dus om enkele onoplettende mensen toch even te waarschuwen. De trein nemen in BelgiĆ« was tot mijn schaamte en schande toch al enkel jaren geleden voor mij. Er was veel veranderd en ik voelde mij toch al oud geworden net omdat er zoveel veranderd is, maar het was een leuke belevenis. Anekdotes werden bovengehaald en in tegenstelling tot momenten waarbij ik de auto zou genomen hebben, was de sfeer meer ontspannen: geen files, geen stress, niet zoeken naar een parkeerplaatsje, …
Toegekomen op de eindbestemming was ik aangenaam verrast dat het afval toch apart verzameld kan worden dit in tegenstelling tot een evenement waar ik onlangs geweest was en alles samen diende gegooid te worden bij algemeen afval. Toen heb ik mijn plastieken flesje (weer een nadeel van sommige evenementen) mee naar huis genomen om bij het pmd afval te gooien.
Meerdere malen heb ik mij gerealiseerd hoe veilig ik mij toch wel voelde ondanks/dankzij de grote drukte en de vele agenten en soldaten in het straatbeeld.
De sfeer was de hele dag ontspannen en aangenaam. Echt een aanrader. Ik ben weer gewonnen voor het openbaar vervoer. En de routeplanner … die gaf aan hoeveel ik voor een enkele rit bespaard heb voor het milieu.

Wat heb ik geleerd uit deze ervaring?

– Het is goed om altijd op de website van de nmbs de verschillende tickets te vergelijken, zo bleek er voor deze kerstvakantie een speciaal shoppingticket te bestaan dat goedkoper is dan de go-pass.
– Een vroegere bus te nemen, vermits je niet kan vertrouwen op de stiptheid van de bussen.
– Toch eens te kijken of er geen ander vertrekpunt is van de trein waardoor je nog goedkoper zou kunnen reizen.
– Op drukke trajecten blijken de treinen toch nog overvol te zitten tijdens de spits
– Het is een heel fijne en sociale manier van reizen
– Tickets voor bus en trein zijn veel gemakkelijker te bekomen dan vroeger. Een smsje of een ticket kopen aan een automaat, alles is mogelijk en aangenamer gemaakt voor de gebruiker.

 

Share

Laat een reactie achter