Meer dan 2 jaar start-to-eco een overzicht

Als ik kijk naar mijn omgeving: vrienden, collega’s, kennissen, … Dan zie ik dat er heel wat aan het veranderen is, al dan niet dankzij start-to-eco. Mensen komen mij fier vertellen dat ze hun eerste brood zelf gebakken hebben, anderen stappen in een project van samentuinen, meer en meer collega’s nemen de (elektrische) fiets, weer anderen verdiepen zich zelf in de permacultuur en planten meer fruitbomen in de tuin of houden kippen, weer anderen verhuizen naar een beter ge├»soleerde woning dichter bij het werk en zorgen hierdoor dat ze kosten besparen en hun ecologische voetafdruk hierdoor kunnen verkleinen, weer anderen stappen de kringloopwinkel binnen op zoek naar spullen, om nog maar te zwijgen van degenen die af en toe eens de keuze maken om vegetarisch te eten, of in hun winkel mogelijkheden voorzien om afvalarm te kunnen winkelen …
Allen ondervinden ze dat dit een leuke stap is om te ondernemen, iedereen vindt er wel een voordeel in voor zichzelf om welke reden ook: het samen iets ondernemen, het aangename gevoel om zelf iets te maken, verbeteren van de gezondheid, het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
Mijn ondervinding is dat wat je ook onderneemt, elke stap, hoe klein ook, een stapje vooruit is naar een andere (belevings)wereld, een beetje weg uit de ratrace die ons “opgedrongen” wordt, een andere insteek dan de struisvogelmentaliteit een nieuw signaal dat het ook anders kan.
Door het feit dat ik natuurgids geworden ben, het initiatief genomen heb om een Natuurpuntkern op te richten, af en toe gidsbeurten doe, bestuurslid geworden ben van een Natuurpunt vereniging, … Heb ik ook heel leuke mensen leren kennen die zelfs verder staan dan ik in hun gedachtengoed en de aanpassing van hun leven.
Als ik kijk naar mijn eigen leefwereld, dan leef en eet ik veel bewuster en gezonder: meer verplaatsingen met de fiets zowel voor mij als voor mijn gezinsleden, meer groenten en fruit, minder vlees, meer sociale contacten, meer leren en proberen met vallen en opstaan, bewuster consumeren, bewuster opruimen, minder reclame/post, minder afval, …
Kortom ik kan jullie gerust vertellen dat ik blij ben dat ik al deze stappen genomen heb en dat ik met veel plezier jullie zal blijven meenemen in mijn leer/verander proces.
Share

Laat een reactie achter