Da lelijk onkruid …

Ik las laatst een reaktie over “da lelijk onkruid” in het gras. Momenteel is er van gras inderdaad niet veel sprake, maar de wilde kruiden houden inderdaad beter stand bij deze droogte. Ook mijn tuin is er een met lelijk “onkruid”. Waar komt die naam nu eigenlijk vandaan? Ik ga ervan uit dat er vroeger wel een markt gecreëerd is, van een of ander producent om een mooi groen gazon te krijgen. En wat voor een markt! Je moet je gras maaien met een grasmachine, sproeien tegen het onkruid, korrels leggen tegen het mos en verticuteren, bemesten, bekalken, … Bedenk maar eens hoeveel mensen er hierdoor hun boternham verdienen en hoe de moderne mens dit is aangepraat met behulp van reclame. Het is al zover gekomen dat iemand die oog heeft voor de natuur en alles wat er in en rond leeft en hiervoor zijn tuin laat verwilderen, scheef aangekeken wordt omdat hij “zijn tuin niet onderhoud.” Bedenk dan ook maar eens hoeveel stress er bij de mensen gecreëerd wordt om te voldoen aan dat ideaal beeld. Elke week je gras maaien, sproeien bij droogte, zelfs als het niet mag, … om mee te doen met de massa. Als je het eens aan de bij, de vlinder, de merel, egel, … zou kunnen vragen, wie zou dan het liefst in een maagdelijk gazon leven?
Je raadt het antwoord vast.
Mijn studies van de laatste jaren, natuurgids, herborist maken me meer dan duidelijk dat er niet zoiets als “onkruid” bestaat. Het is enorm moeilijk om als herborist nog de juiste wilde kruiden te vinden omdat alles besproeid is en er minder en minder verschillende wilde planten zijn, mede door groene gazons en verbetonering. Ik vraag me af of mensen nog op dezelfde manier naar onkruid zouden kijken als ze zouden weten, welk een geneeskrachtige werking deze fantastiche planten wel bezitten en hoeveel meer geneeskracht er zit in wilde planten dan in de gekweekte. Ik in elk geval niet. Voor mij en mijn medecursisten staat de wegberm vol met een variëteit aan prachtige planten. En deze geneeskrachtige planten heb ik het liefst in mijn tuin, zodat ik niet te ver hoef te gaan om iets te maken dat mensen kan helpen.
Wat mij betreft, kijk eens naar de bijen, vlinders, egels, vogels, padden, kikkers, … in mijn tuin als je de neiging zou hebben om te denken dat er wel veel onkruid tussen mijn gras staat en vergelijk eens met de hoeveelheid en variatie aan dieren die je kan vinden in een maagdelijk groen gazon …
Share

Laat een reactie achter