Liefde voor de natuur als onderdeel van de opvoeding

Als je natuurgids bent, kan je steeds weer op nieuwe plaatsen komen en nieuwe mensen leren kennen. Het is al een tijdje geleden – de vleermuizen zijn nu in winterslaap- toen ik gidste voor de nacht van de Vleermuis in Nazareth. Het is super om gezinnen met jonge kinderen te gidsen en hen de liefde voor de natuur bij te brengen. Wat me evenwel zeker charmeerde was de duidelijke insteek van de school, de natuur dichter bij de jeugd te brengen. Een groententuin zorgt ervoor dat kinderen in contact komen met de aarde en de bacterie├źn die er leven. Het bouwt weerstand op en geeft verbinding met de natuur. Als het kweken van de groenten dan ook nog biologisch zou gebeuren, kunnen deze kinderen doorgeven aan hun ouders dat groenten kweken ook kan zonder het gebruik van pesticiden en herbiciden. Of dit nu ook op deze school zo is, heb ik niet kunnen vragen als ook niet wat ze nog allemaal doen om het label eco-school te mogen ontvangen. In ieder geval vind ik dit initiatief al een goede start. De kinderen van vandaag zijn de leiders van morgen. Als zij voldoende verbinding hebben met de natuur, zullen ze hopelijk ook de goede keuzes maken. Kijk maar naar het jeugdige ondernemerschap van Boyan Slat. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ook wij moeten stilstaan bij de keuzes die
we maken. Met vallen en opstaan, elke dag opnieuw.
Share

Laat een reactie achter