Hoe afvalarm/-vrij inkopen doen? (Deel 1)

)Soms heb je anderen nodig om je terug een boost te geven. Voor wie start-to-eco al enkele jaren volgt – dit jaar bestaat start-to-eco 5 jaar – zal het wel al duidelijk geweest zijn dat er de laatste maanden minder gepost werd.dan de jaren ervoor.Ik heb mijn focus enkele maanden verlegd, maar ik ben vastberaden om stilaan terug de nodige energie te geven aan het delen van mijn kennis en stappen met jullie.Ik kreeg de vraag hoe je afvalvrij leeft en wat mijn bevindingen daaromtrent zijn. Een ding kan ik jullie al meegeven. Wij leven op dit moment zeker nog niet afvalvrij.Voor wat betreft de dagdagelijkse aankopen van voedingswaren kan ik het volgende meegeven.Koop zoveel mogelijk bij lokale handelaars, daar zijn het meeste mogelijkheden om afvalarm te winkelen.- groenten, fruit, aardappelen -> groentenwinkel eigen herbruikbare zakjes meenemen Als je rijst of pasta wenst te kopen verpakkingsvrij, ga je het best naar een verpakkingsvrije winkel; In het andere geval, houdt je je eerder aan aardappelen welke lokaal gekweekt worden en dus ook een veel kleinere impact hebben op het milieu.Als je vegetarisch leeft, kom je hiermee al een heel eind op weg.Voor wat betreft drank is kraanwater de beste afvalvrije optie. Ikzelf gebruik daarbij ook een brittafilter zodat het water gezuiverd kan worden. De gebruikte filters geef ik terug bij de natuurwinkel en ik hoop dat deze gerecycleerd worden.Wens je meer smaak, dan kan je allerhande natuurlijke smaken toevoegen: schijfjes citroen, sinaasappel, munt, aardbeien, komkommer, … of een combinatie.Kruidenthee is ook mogelijk gemaakt van kruiden uit de tuin of voorverpakte gedroogde kruiden uit de natuurwinkel (hierbij heb je natuurlijk nog een kartonnen verpakking die kan gerecycleerd worden.Vlees kon ik tot voor de coronaperiode ook verpakkingsvrij kopen bij mijn plaatselijke slager door het meenemen van mijn eigen bakjes, maar dit is tijdelijk stopgezet wegens corona.

Share