De oude boom

Bewondering, verwondering.

Je bent een mirakel, tientallen en misschien honderden jaren oud. Je hebt heel wat meegemaakt, gezien en vooral ook gezwegen over wat je hebt gezien. Dieren hebben jou gebruikt als schuil-, slaap-en nestplaats. Je zorgt voor beschutting tegen weer en wind voor mens, dier en soortgenoten. Je zorgt voor voedsel, geeft kleur in de lente, schaduw en verkoeling in de zomer. Zelfs in de herfst zorg je voor het voedsel voor de aarde, het voedsel dat in de winter wordt verteerd door een massa aan wormen. Zo ben jij het voorbeeld van circulaire economie. Je leeft samen met verschillende organismen boven en onder de grond. Je bent verbonden met je soortgenoten, ademt CO2 in en zuurstof uit. Je zorgt er samen met je vrienden voor dat er opnieuw wolken gevormd worden zodat ook dieper in het binnenland, de natuur nog kan genieten van de regen.

Je bent de plaats waar menig dier bij stilstaat om zijn geur achter te laten. Bijna het hele jaar door geef je geuren af die goed zijn voor onze gezondheid. Geuren om vijanden te verjagen en bestuivers aan te trekken. Zelfs je afgevallen bladeren geven een zalige geur die herinneringen oproept. Je geeft ons rust en energie. Bij jou zijn heeft een positieve invloed op ons welzijn.

Als je samen bent met je soortgenoten, breek je de wind. Je houdt de bodem bij elkaar, zodat kostbare voedingsstoffen niet wegspoelen met de regen.

Je beschermt je stam met zijtakken zodat deze beschermd wordt tegen de hitte.

Je zuivert de lucht. We ademen dezelfde lucht in en uit. We zijn verbonden. We kunnen nog zoveel van jou leren en genieten als we jou met de juiste ogen bekijken, als we samenleven in onderlinge verstandhouding en begrip. En beseffen wat jullie allemaal doen voor ons. Deze waarde is economisch niet te bepalen, want ze is onbetaalbaar.

Lieve oude boom ik hoop dat je hier nog honderden jaren mag staan en dat je dan ook zal zorgen voor mijn nageslacht.

Share