Van je tuin een ecosysteem maken

Ik heb het geluk gehad om op te groeien in een huis met grote tuin en achter de tuin enorm veel natuur. We gingen nooit op reis, maar dat hoefde niet, want de tuin, dat was echt een luxe. En dat besef ik nu nog meer dan vroeger. Mijn vader tuinierde biologisch (wat toen heel uitzonderlijk was) en wij moesten hem daarbij helpen.

Hierdoor heb ik toch wel kennis gekregen van enkele van de principes van het biologisch tuinieren:

° Afrikaantjes (Tagetes) of “stinkertjes” werken tegen aaltjes, torren en andere insecten. Deze werden op verschillende plaatsen langs het aardappelveld geplant.

° Een rij prei werd afgewisseld met een rij wortelen. De geur van de wortelen bedot de preivlieg en de geur van de prei bedot op zijn beurt de wortelvlieg.

Ik hield ervan om in de bomen te klimmen, besjes te plukken als we buiten speelden en honger hadden, vlinders vangen op de vlinderstruik, buiten studeren en gewoon op mijn rug in het gras naar de vogels te kijken en uit te zoeken bij welke vogel welk geluid hoorde.

In de winter hadden we altijd voer voor de vogels hangen. Vermits we dicht bij een bebost, natuurlijk gebied woonden, kwamen er veel verschillende soorten vogels eten. Nieuwsgierig als ik was, wou ik elke vogel kennen en zocht ik deze dan ook op in een vogelgids.

Toen ik eindelijk op eigen benen ging staan, kon ik moeilijk slapen en werd ik wakker van … de stilte. Ik miste de vogels en de vlinders. De trigger om na het kiezen van een eigen nestje, op zoek te gaan naar hoe ik vlinders en vogels in de tuin kreeg.

Even kort uitgelegd: in elk geval geen insecticide gebruiken. Vlinders zijn eerst rups en dan pas vlinders, maar in elk geval insecten. En die wou ik dus ook niet dood.

Ook om vogels in de tuin te hebben en krijgen, is het nodig dat er eten en drinken is voor deze dieren. En vermits veel vogels insecteneters zijn, heb je ook in dit geval insecten nodig en dus geen insecticide.

Voor vlinders zijn er nog een aantal zaken noodzakelijk:

° Veel variatie in hoogtes in de tuin. Dit is voor de vlinders nodig om zich te kunnen oriënteren

° Waardplanten: dit zijn de planten waar de rupsen van eten. 1 ervan is geen geliefde onder de onkruiden, maar heel waardevol voor de natuur -> brandnetels (of “tingelen” in de volksmond)

° En natuurlijk ook nectarplanten: elke vlindersoort heeft zijn eigen smaak 😉 Hij heeft zijn eigen nectarplanten nodig bv. vlinderstruik (de meest gekende)

° Je vindt de vlinders steeds op bloemen op zonnige plekken. Ze vliegen enkel als de zon schijnt en zijn soms aan het “zonnebaden” om hun vleugels voldoende te kunnen opwarmen voor de volgende vlucht.

Verder is een “opgeruimde tuin” waar alle blaadjes mooi weg zijn, het gras kort afgemaaid en zonder “onkruid”, geen insecten en slakken in de tuin, nu net niet de tuin waar er veel leven is en dus ook niet zoveel te beleven valt. Misschien wel volgens de normen, strak opgeruimd en mooi, maar niet voor het ecosysteem, de dieren die je wenst aan te trekken.

Dus ja, ik heb zo’n tuin waarvan vele mensen denken dat hij niet zo verzorgd is, maar elk jaar heb ik vele vlinders, bijen, vogels, libellen, spinnen, slakken, naaktslakken en enkele egels op bezoek alsook vleermuizen.

En wat ze ook zeggen … ik geniet met volle teugen van wat de natuur in mijn tuintje brengt 🙂

Share

Laat een reactie achter