Permacultuur

Permacultuur, wat is dat in ’s hemelsnaam? Wel dat dacht ik vorig jaar ook tot een vriend mij deel deed nemen aan een groep “permacultuur in 12 weken”. Ik moet zeggen, heel leerzaam, maar ook confronterend. Wat ik tot op heden zoals de meesten dacht – dat de wereld zoals wij ze kennen nog jaren verder zal gaan en zeker mijn tijd zal duren – bleek een luchtbel. Maar geen nood. Er is een heel plan en er zijn heel veel mensen wereldwijd mee bezig om de wereld te veranderen. We zullen het anders moeten aanpakken … En daarvoor is er een “transitie” nodig. Een verandering van ieder van ons, zodat we de wereld rondom ons in positieve zin veranderen.

Zoals een spreuk van DE BOND ZONDER NAAM die vroeger bij mij thuis uithingen het ook zei : Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Ik zal met deze blog jullie beetje bij beetje proberen te vertellen waarover het allemaal gaat. 1 van de principes is bv. als je een plant in je tuin zet, moet hij minstens 3 functies hebben. bv Klimop: houdt wind tegen (als je hem op beschutting laat groeien), kan gebruikt worden als nestplaats voor vogels en is waardplant voor een bepaalde vlindersoort nl. het boomblauwtje. Gespot in mijn tuin 😀 Ik heb dus inderdaad ook een klimophaag.

Boom blauwtje

Wat ik nog heb is een mooe clematis die op een hekje groeit. Dit hekje is ooit geplaatst om op het terras uit de wind te kunnen zitten.  De Clematis groeide er dus al jaren op alvorens ik iets gehoord had van permacultuur. En vermits deze waarschijnlijk geen nectarplant is (ik zie hier geen bijen maar andere insecten rondvliegen) voldoet hij niet aan de permacultuur principes, maar ik wil hem jullie toch laten zien, hoe prachtig hij kan bloeien.

IMG_2551

Share

Laat een reactie achter