mmmm water: goed voor …

Dat ik graag planten en bloemen zie, hebben jullie vast wel al door. Ik wil ze dan ook op een zo goed mogelijke manier verzorgen. Mijn vaste planten krijgen enkel bij aanplant een beetje water en dan enkel in periodes dat ze beginnen treuren. Gazon en vaste planten op andere tijdstippen gieten zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Het is zelf zo dat als je de natuur zijn gang laat gaan, je gras en andere planten meer en langere wortels krijgen zodat ze alsnog voldoende water kunnen opzuigen uit de grond. Er zijn een aantal methodes om te vermijden dat goede, vruchtbare grond weggespoeld wordt door een hevige regenbui en ervoor te zorgen dat er voldoende water in de grond kan dringen. Het grondwater dient ook aangevuld te worden.

-> mulchen: verhakseld hout of gemaaid gras tussen de planten leggen (dit geeft hen ook het nodige voedsel en zorgt ervoor dat de nodige bodemorganismen in de grond komen die zorgen voor gezonde planten)

-> kuiltjes rond bepaalde planten graven, zodat al het water daar achter blijft en rustig in de bodem kan trekken en hierdoor de planten voorziet van voldoende water.

-> zorgen voor bodembedekkers: deze houden de verdamping vanuit de grond tegen.

Voor wat betreft mijn bloembakken, gebruik ik verhakseld hout bovenop de aarde. Omdat water schaarser begint te worden, wil ik dat dan ook zo goed mogelijk gebruiken. Vanuit de wetgeving zijn we verplicht om een regenwaterput te steken en hierop draait mijn wasmachine en een toilet. Vermits we ook een tuinhuis hebben, is hier ook extra verharde oppervlakte. Al het water dat hierop valt, wordt met behulp van een dakgoot naar een IBC (1000l vat) geleid.

ibc

Deze is op grote blokken gezet, zodat ik onder het kraantje een emmer kan zetten.

Ik moet toegeven dat dit systeem zoals we het al jaren hadden, eigenlijk te weinig gebruikt werd, omdat de container moeilijk bereikbaar was. Je diende je altijd te bukken om onder een afdakje door naar achter het tuinhuis te gaan en dan de omgekeerde weg af te leggen met een gevulde emmer. Na enkele jaren, is het dan toch enkel weken geleden ervan gekomen om dit systeem toch een beetje bij te stellen. Het vat werd nu voorzien van een pomp met tuinslang eraan. Deze wordt mooi opgerold opgehangen aan het tuinhuis. Planten water geven is nu nog veel gemakkelijker geworden: pomp aanzetten en tuinslang openen en de plantjes krijgen wat ze nodig hebben.  En ik moet toegeven: er wordt meer regenwater verbruikt (vroeger kon de container overlopen vermits er te weinig verbruik was). Ik heb me zelfs al bedacht dat mijn planten in huis best gegoten kunnen worden met dit water en wie weet kan ik hier ook mijn huis mee poetsen, maar dat moet ik eerst nog eens testen . En mijn bloemen … die denken: mmmm, water, lekker …

Tuinslang

Share

Laat een reactie achter