Zalig, vleermuisgidsen!

Wat was het leuk! Vleermuisgidsen voor de Nacht van de Vleermuis voor Natuurpunt Deinze-Zulte. Alles zat mee: het weer was prachtig, niet te warm, maar boordevol insecten. Ideaal om vleermuizen te kunnen detecteren. Het is evenwel nog even spannend geweest om er op tijd te geraken, want ik had op de autosnelweg een verkeersbord gezien waarop stond dat er een afrit zou afgesloten zijn en ja, plots stonden we in de file. Gelukkig was ik op tijd vertrokken, duurde de file slechts 10 minuutjes en was de afrit niet afgesloten. Dus was ik een beetje te vroeg op de bestemming zoals gepland. Ja, als gids, is het wel cruciaal om je parcours te kennen en toen we het parcours verkenden tijdens de laatste les, was het al donker, dus even rondgaan in het licht kan wel helpen. Denk je ook niet?
20u: de laatste instructies worden nog eens doorgesproken. Het is best spannend, want het is altijd afwachten hoeveel mensen er naar zo’n gidsbeurt zullen komen. Maar ik heb deze keer geen zenuwen. We zijn met 2, hebben ons goed voorbereid en het is geen examen.
Even voor half 9 beginnen de geïnteresseerden toe te komen. Nog even inschrijven voor verzekering en om te kunnen bijhouden hoeveel deelnemers er geweest zijn, en dan is het zo ver. De groepen worden verdeeld. Als beginnelingen krijgen we een kleinere groep. Maar het blijkt een enorm geïnteresseerd publiek te zijn. Als we vertrekken is het nog niet donker, maar ondanks het licht krijgen we een groepje van 4 vleermuizen te zien die soms achter elkaar door het luchtruim vliegen. Het zijn Grote Dwergvleermuizen. In het park zelf hebben we het geluk om een Laatvlieger te horen en te spotten. Deze vleermuizen zijn groter en hebben een andere manier van vliegen dan de Gewone Dwergvleermuis.
Naast het verhaal dat wij vertelden, waren er ook leuke tussenstops ingericht met informatie gegeven door ervaren gidsen en JNM-ers (de jeugdafdeling van natuurpunt, een beetje de scouts of chiro maar dan meer natuur en duurzaam gericht). Een prachtige avond werd afgesloten met een leuke babbel, een drankje, een vleermuisijsje en vooral een fantastisch gevoel. Eén ding weet ik zeker … dit … wil ik nog doen 😀

Share

Laat een reactie achter