’t Is weer begonnen …

De paddenoverzet is begonnen. Vorig jaar deed ik voor de eerste keer mee samen met een vriendin. De hele avond padden vangen en in emmers zetten de ene kant van de weg om ze nadien te tellen en uit te zetten in een grote vijver. Wat is dat nu precies? Wel, bij het einde van de winter gaan padden en kikkers op zoek naar een partner. Hiervoor gaan ze terug naar hun geboorteplaats. Sommige vinden onderweg reeds een partner en springen dan in de paarhouding verder, andere vinden hun partner in de poel. In deze vijver of poel legt het wijfje haar eitjes en tijdens het leggen van de eitjes worden deze bevrucht door het mannetje.
Onze huidige infrastructuur zorgt ervoor dat de weg naar de poel dikwijls doorkruist wordt door een autoweg. Het risico om doodgereden tijdens de tocht is dus heel groot (vooral door het feit dat de trek plaatsvindt in het donker. Vermits er jaarlijks vele dieren doodgereden worden en deze toch zorgen voor het verorberen van een groot aantal insekten, willen we dat er zoveel mogelijk diertjes gered worden. Vandaar dat er ook veel hulp kan geboden worden. De trek zelf duurt verschillende weken. Het meest trekken de diertjes als het vochtig, regenachtig weer is.
Gisteren ontving ik een mailtje dat de trek vandaag begint, maar dat er nog niet gestart wordt met over te zetten tot er geen nachtvorst meer is. Nog even wachten dus voor we weer een paar handen uit de mouwen zullen steken. Heb je zelf zin om mee te helpen, dan kan je (voor België toch) op onderstaande link opzoek gaan naar locaties bij jou in de buurt waar er padden overgezet worden.

paddenoverzet/paddentrek

Share

Laat een reactie achter