(Z)onder waterverhalen … Belmundo

In een land waar je de luxe hebt om een kraan open te draaien en onmiddellijk water te hebben, waar mensen het normaal vinden om dagelijks te douchen of zelfs meerdere malen per dag te douchen of een bad te nemen, waar elke zomer talrijke zwembaden gevuld worden met water en het droge gazon zijn regenbeurt moet krijgen, is het moeilijk om je voor te stellen dat water een probleem is of kan zijn.

Op de wereld hebben we 2 soorten water: zout water dat zich bevindt in de zee (vraag maar eens aan iemand met een open wonde bv iemand met eczeem of die graag pootje gaat baden, laat staan zwemmen in de zee) en zoet water: het water uit waterplassen, beken en rivieren. Deze laatste soort is het soort water dat we kunnen drinken (na veel zuivering wegens de grote vervuiling van het water door afval, pesticiden en andere chemische stoffen die in het water geraakt zijn)
Ons drinkwater (water uit de kraan) bestaat uit grondwater alsook gezuiverd oppervlakte water. De hoeveelheid grondwater is beperkt en om dit te kunnen gebruiken is er een minimum aan zuivering nodig. De kostprijs om het oppervlaktewater te zuiveren loopt door onze westerse levensstijl hoog op.

Water is een heel kostbaar goedje, want zonder water kunnen wij en vele planten en dieren niet overleven. Ook door de opwarming van de aarde zorgt water voor problemen; zowel water te korten als wateroverlast (bv overstromingen).

Wie meer wenst te weten over water, de waterafdruk, … kan een kijkje nemen op onderstaande link. Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival rond water. Deze activiteiten spelen zich af in het Gentse en gaan van tentoonstellingen, waterwandelingen, havenrondvaarten tot knutselactiviteiten. Bekijk het rustig en misschien is er wel een activiteit bij waaraan je wenst deel te nemen.

Activiteitenfestival water Gent Belmundo

Share

Laat een reactie achter