Welkom bezoek

Het eerste zonnetje lokt al enkele bezoekers naar mijn insektenhotel. Het zijn net kleine punkertjes met hun witte hannenkammetjes, deze mannetjes gehoornde metselbij. Ze behoren tot de solitaire bijen. In tegenstelling tot de honingbijen die iedereen wel kent zijn er in België wel 350 wilde bijensoorten. Ook zij zijn net als verschillende insekten belangrijk voor de bestuiving van planten en bloemen en dus ook voor ons voedsel. Zonder deze dieren geen of toch veel minder eten. – het is immers niet mogelijk om al deze bloemen stuk voor stuk met de hand te bestuiven. Vandaar dat ik mijn best doe om voor hen te zorgen door het plaatsen van een insektenhotel, geen gebruik te maken van pesticiden en het planten van verschillende soorten planten en bloemen met verschillende bloeitijden. Van het prikken van deze bijen hoef je ook helemaal geen schrik te hebben. De mannetjes hebben geen angel en die van de vrouwtjes is zo klein dat ze niet door onze huid kunnen. Ze leven dan ook niet in groepen en hebben geen groep te verdedigen. Elk vrouwtje legt haar eigen eitjes in tegenstelling tot de honingbijen die een koningin hebben die enkele eitjes legt.

Share

Laat een reactie achter