Wat een lekkere oogst!

Een “restje” bessen, zoals gepland heb ik dit verwerkt tot mijn eerste, zelfgemaakte, biologische, suikervrije confituur zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen. Het voordeel is dat ik weet wat ik erin gedaan heb en enkele glazen potjes kon hergebruiken.
Eerst en vooral begon ik met het uitzoeken van geschikte potjes, zonder gaatjes in het deksel, zodat de confituur hermetisch kon afgesloten worden. Belangrijk in dit geval is dat de potjes gesteriliseerd worden vermits er geen suiker aan toegevoegd wordt en dat de confituur binnen 4 dagen na opening volledig opgegeten dient te worden. Het moeilijkste (?) werk is het voorbereiden van het fruit. In mijn geval de slechte delen van de bramen wegsnijden en de aalbessen van hun stokjes halen. Ik heb 2 verschillende soorten confituur gemaakt: braambes-aalbes en aalbes.
Vruchten pletten op een zacht vuurtje aan de kook brengen. 1 zakje agar-agar toevoegen per 500gr bessen. Roeren, aan de kook brengen en zoeten met agavesiroop. Potjes vullen, omdraaien, een kwartiertje wachten en terug omdraaien en klaar is de confituur.
En vandaag was dan “le moment suprême” the final test.
Ze kwam, ze proefde en ze merkte dat het goed was …
Zelfgemaakte confituur

 

Share

Laat een reactie achter