Vakantie

Dat is genieten van de tuin en al het leven dat hierin leeft. Al mijn inspanningen van de voorbije jaren om mijn tuin diervriendelijke te maken werpen stilaan hun vruchten af. Zo vliegen overdag de vlinders en libellen naast andere insekten in onze tuin en ’s nachts wordt het “ongedierte” opgesmuld door de vleermuizen. Bijen, lieveheersbeestjes, vogels, mieren, wormen, spinnen, libellen, af en toe een egel … het resultaat van een ecologische tuin met plaats voor bloemen in het gras, afwisseling tussen bomen, planten en bloemen, waarbij nectarplanten en vooral inlandse soorten een voorname rol spelen. En neen, ook ik heb van oorsprong uitheemse planten in mijn tuin, maar als deze sneuvelen, worden ze vervangen door nectarplanten. Het gesnoeide hout (ja ik moet af en toe snoeien om mijn buren te vriend te houden) wordt fijngemalen en krijgt en plaats in mijn tuin, waardoor hier zich ook weer diertjes kunnen vestigen en zorgen voor een goed bodemleven waardoor ook mijn planten sterker worden. En ik, heb minder “onkruid” tussen mijn planten staan.
Toen ik gisteren de klimop aan het snoeien was, bleek maar weer hoeveel spinnen, insekten en vlinders hierin schuilen. Voor mij dus een reden om niet te drastisch te snoeien en er zeker voor te zorgen dat ze nog steeds de nodige schuilplaatsen overhouden. En jammergenoeg snoei ik niet met een fototoestel, want anders hadden jullie hier ook van kunnen meegenieten.

Paardenbijter


Vandaag had ik dan de kans om een libel uit de tuin te fotograferen. Na enig zoekwerk komt mijn determinatie uit op een “paardenbijter” (indien hier libellenspecialisten merken dat mijn determinatie niet correct is, had ik graag geweten over welke libel het hier wel zou gaan)
In elk geval als het hier een Paardenbijter zou zijn, dan klopt het gedrag wel met de eigenschappen van deze libel. Hij/zij zou namelijk geen paarden bijten, maar vliegt dicht bij mensen en dieren omdat hij zich voedt met de insekten die zich dicht bij dieren en mensen bevinden. En dat heb ik mogen merken. De diertjes vliegen tot vlak boven mijn hoofd.
Geniet van al het moois rondom jullie en als dit om één of andere reden niet kan, geniet dan van de foto’s van dit mooie diertje.

Share

Laat een reactie achter