Einde 2017

Het einde van 2017 nadert. Een ideaal moment dus om te overlopen wat er allemaal veranderd is in mijn leven op ecologisch gebied.
Hiervoor wil ik echter wel beginnen van de start van start-to-eco in 2015.
Reclame krijg ik zelden nog in de bus. Jammer genoeg zijn er toch nog mensen die hun folders nog in de bus steken ondanks de duidelijke stickers op de brievenbus.
Eierdoosjes, britafilters, netjes van aardappelzakken … worden allemaal terug gedaan naar de winkel waarna deze kunnen hergebruikt worden.
Handzeep wordt bijgevuld in de bus die ik enkele jaren geleden gekocht heb. Zowel mijn lichaam als mijn haar worden gewassen met een stuk zeep waardoor er geen microplastics in de natuur komen. (Voor het wassen van mijn haar is het een andere zeep dan degene die ik gebruik voor het wassen van mijn huid). Het speciale stuk tandpasta op een stokje functioneert ook nog opperbest en binnenkort zal mijn tandenborstel misschien wel aan vervanging toe zijn, maar ook hier kan ik het borsteltje zelf laten recupereren.
Voor 90 % eet ik nu vegetarisch. Ik ga mijn groenten zelf plukken in een CSA-boerderij.
In de mate van het mogelijke gebruik ik de fiets in plaats van de auto. Jammer genoeg is het de laatste tijd te druk op het werk waardoor ik al veel te laat thuis ben en er dus op tegen zie om nog een beetje later thuis te komen. Maar dit zal volgend jaar wel beter zijn. Ook om deze reden gaat het bergaf met mijn ecologisch middagmaal: boterhammen moeten wijken voor het snelle broodje met extra afval tot gevolg 
Anderzijds wil ik me wel focussen op al die positieve acties die nog op mijn programma staan. Met de natuurpuntkern die ik opgericht heb, hebben we weer leuke acties op het programma staan. Acties waardoor we ook de jeugd kunnen betrekken en de jeugd dat is de toekomst. Enkele enthousiastelingen zijn op onze vergadering gekomen en wensen ook mee te werken.
Verder ben ik me ook meer aan het verdiepen in de kruiden waardoor ik nog meer besef hoe belangrijk een pesticidenloze wereld is. Want planten plukken om kruidenbereidingen mee te maken, kan je niet langs drukke wegen, langs waterlopen, langs landbouwgronden, in natuurgebieden, … Kijk gerust eens om je heen en bedenk dan eens waar er wel nog biologische “on”kruiden groeien.
Ik barst in elk geval van energie om nog meer te doen en merk het ook aan mensen om me heen die met ecologie en permacultuur bezig zijn. Eens je begonnen bent, wil je alleen maar meer doen. Dat er momenten zijn waarop je niet alles kan doen zoals je het in een ideale wereld zou willen doen, dat moet je er dan bijnemen. In elk geval 2018 hou je maar klaar. Ook dan zullen er weer mooie dingen gebeuren. Ik heb nog veel ideeën en leuke projecten op stapel staan. Terwijl ik vroeger dacht dat ik niet veel kon doen, merk ik steeds meer dat er nog zoveel meer is dat ik kan ondernemen. Wordt vervolgd …

Share

Laat een reactie achter