Een reden meer om biologische groenten en fruit te eten

Wie start-to-eco al een tijdje volgt, weet dat natuur en omgeving een passie is van mij. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik mij tijdens mijn vrije tijd dan ook meer verdiep in planten en kruiden. Wat ik vooral fascinerend vind hoe zij zich verdedigen tegen plagen en ziektes. Net zoals wij witte bloedcellen hebben om ons te verdedigen tegen ongewenste indringers: virussen, bacterie├źn, … hebben planten een verdedigingsmechanisme dat nog beter dient te werken dan onze verdediging, vermits planten en bomen niet kunnen vluchten. Indien planten (groenten, kruiden, onkruiden, bomen) worden aangevallen beginnen ze bepaalde afweerstoffen aan te maken. Deze stoffen nemen wij op via onze voeding als we deze planten opeten. En hoera, hebben ook bij ons een gunstig effect op onze gezondheid, zo zijn er onder andere salvestrolen (werden enkele jaren geleden pas ontdekt) die zeer goede kankerremmende eigenschappen bezitten. Wie bovenstaande uitleg goed begrepen heeft, beseft waarschijnlijk ook dat deze stoffen niet aangemaakt worden als de planten besproeid worden tegen deze insecten of ziektes. Een reden te meer wat mij betreft om biologisch voedsel te eten uit liefde voor mezelf en voor mijn gezin.

Share

Laat een reactie achter