Een met de natuur

Wie wil ruimer denken en anders dan de massa, kan zijn of haar blik verruimen door een bezoekje te brengen aan een voedselbos. Het stond al lang op mijn verlanglijstje om het voedselbos in Nokere te gaan bezoeken. Een voedselbos dat al verschillende jaren bestaat. En gelukkig had de plaatselijke VELT-vereniging (= vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) een uitstap geregeld. Samen met enkele vrienden permaculturisten reden we naar de plaats van bestemming. We werden verwelkomd met koffie en thee gemaakt van plaatselijk geteelde en dus biologische kruiden. Een inleidend informatiemoment in de zelfgemaakte hut gemaakt met duurzame materialen, hout, flessen, klei, leem, stro werd afgewisseld met een rondleiding door de tuin.
We leerden er hoe samenwerken met de natuur kan zorgen voor minder werk voor een hogere opbrengst, hoe de vruchtbaarheid van de bodem kan verbeterd worden zonder het gebruik van pesticiden en chemische toevoegingen en konden er proeven van lindebladeren, mosterdlook, beukeblad, …
Menig natuurliefhebber zou zich in een tuin van eden wanen, menig klassiek denkende mens zouden misschien enkel een tuin vol onkruid zien. Maar tussen al dat onkruid waren ook klassieke groenten te vinden als bv brocolli en tropische planten zoals kiwi (buiten aangeplant en dus niet zoals gebruikelijk in een serre). Wat mij het aangenaamst verrast heeft, was de serre. Planten in verhoogde bedden hadden minder last van de koude en konden op die manier ook in de winter gekweekt worden. In de bedden werden verschillende groeten dooreen opgekweekt om daarna een plaatsje te krijgen in het voedselbos.
Je moet het met je eigen ogen gezien hebben om het te geloven. We hebben zeker extra ideeën opgedaan voor eigen tuin en voor het voedselbos van één van mijn vrienden.
Kijk naar de foto’s en geniet mee. Een mooie tuin hoeft niet een gazon te zijn met enkel gras en zonder leven.
Share

Laat een reactie achter