Nachtelijk bezoek

 

Prachtig was vandaag het moment toen een collega die ook start-to-eco volgt, me bij zich riep om me te melden dat er kleine onderdelen geleverd werden elk stuk voor stuk verpakt in een plastiek zakje. Hij wees me op de grote hoeveelheid verpakking (heel veel plastiek) en vertelde me er ook bij dat hij regelmatig het karton uit de afvalcontainer haalde om het te sorteren bij het kartonafval. Dit zijn momenten waarvan ik geniet. Wat ik eerder al vermelde dat we inderdaad allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan de planeet door in onze omgeving en onze leefwereld te kijken naar wat anders en beter kan.

De avond stond dan weer in het teken van de dieren rondom ons. Morgen is het buitenspeeldag en met Natuurpunt verzorgen we een stand waarbij we samen met de kinderen bijenhotels maken voor wilde bijen. Ook deze activiteit houdt enige voorbereiding in. Iemand van onze vrijwilligers zorgde voor een massa aan op maat gezaagde bamboetakjes, iemand anders bedacht iets om de wachtenden mee te schminken, ik ging materiaal halen om de hotelletjes te maken, zocht documentatie op om uitleg te kunnen geven over de diertjes en zocht enkele kleurplaten om de wachtenden mee bezig te houden. Het belooft een fantastische namiddag te worden.

Tijdens het avondmaal konden we genieten van de merels en de koolmeesjes in de tuin en toen ik enkel plantjes ging water geven ( sinds enkele dagen verzamel ik restjes niet uitgedronken water uit glazen alsook het spoel water van mijn groenten en aardappelen alsook het kookvocht van de groenten voor de planten om zo te besparen op water -> de grondwaterstand staat historisch laag en dus moeten we zeer zuinig omspringen met water om ervoor te zorgen dat we ook in de zomer nog voldoende drinkwater zullen hebben.) hoorde ik geritsel in de tuin. Een egel was op wandel in de tuin op en onder de hoopjes hout en tussen de struiken. We konden ook vastleggen dat de ene een andere ontmoette. Dit gaat dikwijls gepaard met gesnuffel en gegrom. Egels zijn namelijk solitaire dieren die alleen leven. Ze dulden dan ook geen andere egels in hun territorium. Maar misschien was het wel een mannetje en een vrouwtje en krijgen we net als vorig jaar een egelnestje in de tuin. Een ding weet ik zeker. Aan voedsel voor de vogels en egels is er geen tekort in mijn tuin: slakken, insecten, … Dankzij de vele bloeiende planten, mijn insectenhotel, het onkruid in mijn gras, mijn takkenwallen en de hoopjes dikke takken her en der, het niet bemesten en besproeien met chemische producten.

Share

Laat een reactie achter