Waauw … wat een schat!

Toen ik eergisteren in de tuin kwam op een plaats waar ik zelden kom, viel mijn blik op twee mooie plante . Ik ging ze dichter bekijken en tot mijn grote verbazing bleken we bezitter te zijn van een inheemse orchidee: de Brede Wespenorchis.

Na enig opzoekwerk blijkt dat deze er waarschijnlijk gekomen zijn als gevolg van een goede bodemgesteldheid gecombineerd met de aanwezigheid van klimop. Meer nog, de aanwezigheid van bloeiende klimop. Deze trekt blijkbaar wespen aan die ook zorgen voor de verspreiding van deze orchis. Eens je de orchis in je tuin hebt, zou deze zich verspreiden over te tuin. Geen probleem wat mij betreft. Het speciale aan inheemse orchideeëen is, dat je ze niet zomaar kan verplanten naar andere tuinen omdat de juiste bodemorganismen in de bodem moeten zitten. Indien niet, gaan de orchissen dood. Ik ben dus enorm trots op mijn orchissen. Weer een teken dat het organiseren en onderhouden (zo min mogelijk) van je tuin met respect voor insecten en allerhande dieren loont.

Ik koester in elk geval mijn nieuw ontdekte schat.

Share

Laat een reactie achter