Potplanten

Vorige week samen met 1 van mijn dochters plantjes gaan kopen. Niet bepaald allemaal nectarplanten, maar Petunia is er toch eentje van. Verder zijn ook aardbeien en bosbessen onderdeel van de aankoop πŸ™‚ Hiervoor moet ik niet meer naar de winkel. Weer een verkleining van mijn ecologische voetafdruk. πŸ˜‰

Voor de bosbessen en aarbeien heb ik gebruik gemaakt van 2 oudere bloempotten. Hier had ik vroeger al fouten gemaakt. Β We hadden geen gaten in de bodem van de bloempotten gemaakt waardoor het overtollige water niet weg kon. Geen wonder dus dat de plantjes het niet overleefd hebben. De natte aarde hebben we nu hergebruikt in een aantal bloempotten samen met compost en verhakseld hout. Hierdoor hebben we weinig of geen potgrond moeten gebruiken πŸ™‚ Potgrond is voornamelijk afkomstig van noordeuropese landen. De ecologische voetafdruk kan dus verkleind worden πŸ™‚

IMG_2552 Β IMG_2556

Ik maak mijn eigen compost en heb hiervoor 2 compostcontainers. Opstart van compost gebeurt met enkele takjes die ervoor zorgen dat er voldoende lucht in het compostvat blijft. Verder gaat er vanalles in, bladeren, afgemaaid gras, onkruid, restjes van het kuisen van groenten en fruit, … Wat er zeker niet in mag zijn gekookte groenten, aardappels of aardappelschillen ( deze composteren niet, maar schieten terug), vlees, …

Zorgen voor voldoende vocht en lucht (dat je er in kan brengen met behulp van een staaf) en contact met de aarde (om ervoor te zorgen dat de nodige organismen: mieren, wormen, doodgravertjes, … , kunnen zorgen voor de omzetting naar compost)

Snoeiafval van grassen, klimop, ligusterhaag, vlinderstruiken, leibomen, … worden verhakseld (vermalen tot kleine stukjes) en komen als bodembedekker tussen de perkplanten. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van de tuin en voorkomt de groei vanΒ “onkruid” tussen de perkplanten. De planten op hun beurt worden beschermd tegen uitdroging ook tijdens droge zomerperiodes. Perkplanten besproeien is bij ons dus uit den boze πŸ™‚ Dit zorgt voor een tijdsbesparing en ,de energie en voedingsstoffen uit de planten, komen door vertering weer in de bodem terecht.IMG_2555

Verhakseld hout trekt echter weer de “geliefde” naaktslakken aan. Ze komen elke avond en in de vroege ochtend een wandelingetje maken in het gras. Zou het daarom zijn dat vogels vooral bij het ochtendgloren of vallen van de avond het meest actief zijn? In ieder geval zijn ze het voedsel van egels, merels, lijsters, eksters, spitsmuizen, kikkers, padden en hazelwormen. Wie slakkenkorrels legt, doodt dus niet enkel de slakken, maar ook hun natuurlijke vijanden πŸ™

En wie die leuke diertjes in zijn/haar tuin wenst, moet de slakken er dus bijnemen …

Share

Laat een reactie achter