Hoe afval verminderen?

Het is helemaal niet simpel om in onze huidige maatschappij en cultuur afval te verminderen. Alles is in verschillende verpakkingen gewikkeld; tasjes, brieven, reclamefolders, …, worden je te pas en onpas gegeven.

Het vergt een hele verandering om je leven aan te passen en toch niet in het extreme te vervallen. Een aantal stappen die ik genomen heb zijn bv.

 – vloeibare zeep om je lichaam mee te wassen vervangen door een stuk zeep -> hier zijn ook lekker ruikende varianten in waaronder lavendel en rozemarijn zeep. Verpakking is papier. En een stuk zeep gaat misschien wel 10 keer zo lang mee dan de flacons met zeep.

– handzeep: hiervoor heb ik 2 verdeelbusjes en een grote navulbare verpakking van ecover. Eens de navulbare verpakking leeg is, kuis ik deze af en laat ik ze heropvullen in het plaatselijke natuurwinkel. De verdeelpunten zijn te vinden op de site van ecover (zie link)

– Kuisen: de bestaande kuisproducten geraken stilaan op (ik had altijd wel een voorraadje) en worden vervangen door ecoverproducten en zelfs door effectieve micro-organismen bv. wipe and clean  Het doel hier is dat goede organismen de slechte overheersen en bestrijden. In ziekenhuizen heeft men reeds ontdekt dat door de superhygiënische maatregelen die ze nemen, niet enkel de slechte, maar ook de goede bacterieën vernietigd worden. Met als gevolg het ontstaan van bacterieën waartegen ze geen geneesmiddelen hebben bv. de ziekenhuisbacterie. Deze is resitent geworden tegen de medicijenen. Goede bacteriën bestrijden namelijk de slechte. De geur van een klassiek reinigingsmiddel heb je dan niet, maar een goede geur kan je verkrijgen door 2 druppels etherische olie te laten verdampen in een beetje water: ik gebruik hier vooral eucalyptus en lavendel welke bovendien goed zijn voor de luchtwegen. Opletten echter dat je niet meer druppels gebruikt.

– waspoeder: hiervoor gebruik ik geen product van ecover, maar van Le Chat (een aantal van mijn gezinsleden hebben een gevoelige huid). Ik kies wel meestal voor de kartonnen verpakking.

Je ziet, zelf heb ik nog niet zo superveel aan mijn leven veranderd en soms zondig ik ook nog, maar ik ben van het principe dat alle beetjes helpen. Niets doen daarentegen … 😉

 

Share

Laat een reactie achter