Ecologie?

Ik moest al eens nadenken in welke mate ik gisteren ecologisch bezig was, maar stilaan komt mijn geheugen terug 😉

Vermits ik zaterdag de hele dag weggeweest ben, had ik nog heel wat winkelwerk voor de boeg op zondagvoormiddag:

 * te voet samen met mijn oudste dochter naar de bakker (ik heb eindelijk een bakker op wandelafstand geprobeerd 😀 )-> alle zakken pasten in mijn nieuwe tas

* met mijn grote plastiek tas naar de groenten en fruitwinkel -> alles los in de tas laten doen en gevraagd naar producten zonder extra verpakking rond. Behalve de aardbeien ( de onze zijn nog verre van rijp, dus moet ik er nu nog kopen (’t is gelukkig wel het seizoen van de aardbeien))

* met mijn thermische tas gevuld met bakjes naar de slager. Hier heb ik wel enkele extra verpakkingen mee naar huis omdat ik toch wat meer wou dan in mijn tas kon. Maar mijn nieuwe tasje kwam ook hier weer van pas.

* snel nog pakje gekocht voor babybezoek in de namiddag en ook nog een mooi kleedje voor de dochter. Jaja en alles in mijn eigen nieuw blauwe tasje 🙂

Hoe komt het dat ik dat tasje zoveel kon gebruiken? Omdat ik telkens weer naar huis kwam om alles uit te laden.

Wegens de beperkte tijd die ik had, heb ik toch een groot deel van de verplaatsingen met de wagen gedaan 🙁

Het was een rush om klaar te geraken voor het baby-bezoek. Snel nog enkele zaailingen uit de tuin in potjes gedaan en meegenomen. De kleertjes die ik gekocht had, heb ik niet ingepakt, maar mooi in mijn herbruikbare tas gedaan. Zo had ook mijn vriendin minder afval en het was minstens even leuk om uit te pakken.  Integendeel, het pakje terug in kleiner formaat proberen krijgen, was een energizer (gaf stof tot gesprek): iedereen mocht wel eens proberen hoe hij/zij het zakje kon opvouwen en dat zonder instructie!

Ook hier kwam ecologie als onderwerp aan bod. Boeiend hoe ook andere mensen er op 1 of andere manier mee bezig zijn of toch door hebben dat er iets moet veranderen. Maar het gaf weer nieuwe ideeën en inzichten. Zo ontdekte ik het bestaan van Aquaponics , een ecologisch, gesloten systeem om vissen en groenten te kweken. (Echt een voorbeeld van permacultuur) Het bemesten van de groenten gebeurt met het “vuil” water van de vissen en het water wordt op deze wijze gefilterd. Echt een voorbeeld van permacultuur als je ’t mij vraagt. Ikzelf zie het voorlopig toch niet zitten om mijn eigen vissen te gaan doden en opeten, maar kan wel zeker een oplossing bieden tegen overbevissing van de zeeën. Wie hierover meer wenst te weten kan klikken op de link (onderlijnd in de tekst)

aquaponics

De Vegabijbel van Valerie Ferguson werd mij dan weer aangeraden voor lekkere vegetarische recepten.

VegabijbelPlots belde een andere vriendin mij om te komen aperitieven. Dus wij na thuisgekomen te zijn van het babybezoek met de fiets naar de andere vriendin. (’s avonds hebben we ons beklaagd dat we met de fiets waren, want het was goed aan het regenen en we waren er niet op gekleed.) Maar ook hier enkele ideeën voor het houden van kippen vrijlopend in de tuin alsook voor het planten van de klimplant die ik al enkele weken geleden gekocht heb, maar die nog een plaatsje moet krijgen. Wat mij nog tegenhoudt om kippen te houden is het feit dat mijn buren pesticiden gebruiken. Ik zou dit gif niet graag mee binnenkrijgen met mijn eigen bio-eitjes. We zien wel nog hoe dit evolueert. Wordt vervolgd …

Share

Laat een reactie achter