Bijen/ neonicotinoïden

Zondag heb ik voor de bijen gezorgd. In een gedeelte van mijn voortuintje, had de vlinderlavendel het niet overleefd. Deze planten werden verwijderd en de rozen bijgesnoeid. Vermits ik nog vlinderplantenzaad (is dus ook goed voor de bijen) liggen had, heb ik de proef op de som genomen en het bordertje bezaaid met deze planten. Als mijn experiment mislukt, kan ik er volgend jaar nog iets anders planten. De weergoden zijn mij gunstig gezind, want een vers zaaisel dient zachtjes besproeid te worden (maar niet te lang, want anders spoelt het zaad weg) en vermits het de hele week zachtjes gaat regenen, heb ik weer wat werk minder …

Ik ben eens benieuwd welke vlinders en insecten er op af zullen komen. Het is vooral belangrijk om veel nectarplanten in je tuin te zetten. 80 % van de wereldwijde voedselproductie hangt af van de bestuiving door bijen. Manuele bestuiving zou onbetaalbaar zijn. Het is dus heel belangrijk dat er dus veel bijen zijn. Jammer genoeg gaat het niet goed met de bijen. Er zijn te weinig nectarplanten, maar vooral de aanwezigheid van neonicotinoïden (=> zit in verschillende insecticiden) zorgt voor een massale bijensterfte. -> weer een reden om biologisch fruit en groenten te prefereren.

Bijen en neonicotinoïden

In mijn tuintje staat er dan ook een insectenhotel (wordt voornamelijk gebruikt door solitaire bijen -> bijen die niet in groep leven) en genieten nectarplanten mijn voorkeur. ’s Zomers kan je dan genieten van het gezoem van de bijen. Maak je geen zorgen. Ze steken niet (tenzij je er bv met je blote voeten op trapt)

Share

Laat een reactie achter