Groenten en/of fruit in de tuin

Heel veel eetbaars heb ik (nog) niet in de tuin. Rabarber en enkele kruiden waaronder munt voor lekkere muntthee, marjolein, tijm, bieslook alsook aardbeien, … paardenbloemen en madeliefjes.

 De jonge blaadjes kunnen als Molsla in het voorjaar gegeten worden in een salade, ook de bloemen kan men eten. Het witte melksap is licht giftig, het zit in alle bovengrondse delen. Paardebloemen zijn een belangrijke honingleverancier, een plant waar bijen zelf sterk de voorkeur voor hebben. uit eetbare delen paardebloem

In mijn jeugdjaren maakte ik samen met mijn oudste zuster “groenkoeken” = pannenkoeken met hierin gesnipperde blaadjes van de paardebloem. Heel erg lekker.

De stengels en bloemen gebruikte ik dan om samen met mijn vriendinnetje verstoppertje mee te spelen. Je handen werden dan een beetje bruin van het witte melk uit de steeltjes, maar het was wel leuk.

Ook madeliefjes zijn eetbaar, zowel het blad als de bloem.

In elk geval, pluk ze niet in het wild, want je weet niet in welke mate ze bespoten zijn met pesticides.

Binnenkort heb ik ook nog Bernagie of komkommerkruid in de tuin (zit bij het vlindermengsel).  Hiervan zijn vooral bloemen en bladeren eetbaar. Mmmm, lekker in salades of op … u raad het al : komkommer.

Na enkele jaren rabarber in mijn tuin te hebben, is het nu de eerste keer dat er bloemen op staan. Prachtige plant -> foto links! Ook mijn bieslook krijgt bloemetjes -> foto rechts.

IMG_2541 IMG_2543

Ook rabarber heeft last van slakken. Geen probleem. Op regelmatige basis, zoek ik de slakken en gooi ze dan in het gras, waar de vogels dan geen moeite hebben met ze te vinden 😀

Share

Laat een reactie achter